söndag 23 mars 2014

Nässelsoppa

Nu spirar nässlorna och det är dags för nässelsoppa. Jag lagade soppan lite på känn för två personer. Ca 2 liter (ej sammanpressade) nogsamt sköljda nässlor utgjorde basen.
 
 
Nässlorna kokades i ca 5-10 minuter i saltat vatten (1 tsk per liter) och hälldes sen av i ett durkslag och vattnet pressades ur lätt. När de kokade nässlorna hade svalnat något mixade jag med en stavmixer (det går lika bra att hacka om man vill ha en grövre konsistens).
 
 
Soppan är enkel att tillaga. Fräs ett par hackade schalottenlökar och lite vitlök i smör. Häll på nässlorna och fräs någon minut till. Pudra över ca 2 msk vetemjöl. Späd med ca 5 dl vatten i omgångar. Häll på lite grädde eller creme fraiche (1-1/2 dl). Koka soppan i ca 5 minuter. Smaka av med grönskaksbuljong, peppar och ev. salt.
 
 
Servera soppan med förlorat ägg. Gott och nyttigt!
 
 
 
Ett ps. Använd handskar när du plockar nässlorna. De bränns även om de är små.

Inga kommentarer: